"*" geeft vereiste velden aan
Uw persoonsgegevens worden conform ons Privacy Statement verwerkt.
Wist u dat te weinig drinken urineverlies kan verergeren? Door uitdroging verhoogt de concentratie van urine in uw blaas, dit kan leiden een grotere hoeveelheid urineverlies.
Wist u daarnaast dat wat u drinkt ook invloed kan hebben op uw incontinentie? Als het gaat om onze gezondheid, denken de meesten van ons goed na over wat we iedere dag eten. Maar hoe vaak overweegt u de drankkeuzes die u maakt? Het maken van slimme keuzes over wat, wanneer en hoeveel u drinkt, kan helpen om uw blaas beter onder controle te krijgen.
1. Drink regelmatig kleine hoeveelheden
Spreid uw vochtinname over de dag uit in kleinere porties. Dit helpt om overbelasting van de blaas te voorkomen en minimaliseert ongewenste lekkages.
Start uw dag altijd met een glas water. Tijdens uw slaap verliest u gedurende 7 tot 8 uur vocht, mede veroorzaakt door het feit dat u tijdens uw slaap niet in staat bent om iets te drinken. Bij het wakker worden, kan uw blaas geïrriteerd zijn doordat uw urine meer geconcentreerd is. Probeer om dit vochttekort zo snel mogelijk aan te vullen door direct na het wakker worden een glas water te drinken.
Als u gedurende de dag voldoende drinkt, kunt u na de avondmaaltijd de vochtinname beperken. Zo voorkomt u dat u vlak voor het naar bed gaan nog moet drinken, en daardoor ’s nachts een ongelukje heeft.
2. Vermijd cafeïne en alcohol
Cafeïne en alcohol kunnen de blaas irriteren en leiden tot frequenter urineren. Kies in plaats daarvan voor cafeïnevrije dranken en alternatieven voor alcohol.
3. Houd een plasdagboek bij
Met een plasdagboek krijgt u een beter beeld van of u genoeg vocht inneemt en wanneer urineverlies optreedt. Als u opschrijft wat u drinkt en wanneer maakt u inzichtelijk hoeveel vocht u daadwerkelijk per dag binnenkrijgt. Dit helpt niet alleen bij het handhaven van de vochtbalans, maar ook bij het voorspellen van uw behoefte aan incontinentiemateriaal.
4. Houd rekening met vochtinname bij maaltijden
Probeer vloeistoffen te vermijden tijdens de maaltijden, omdat dit de druk op de blaas kan vergroten. Drink eerder tussen de maaltijden door om gehydrateerd te blijven.
5. Kies het juiste incontinentiemateriaal
Zorg ervoor dat u betrouwbaar incontinentiemateriaal gebruikt dat past bij uw vorm van urineverlies. Zodat u onbezorgd geniet van de dingen die u het liefste doet.
6. Zorg dat u voldoende drinkt
Bij incontinentie kan het verminderen van vochtinname de symptomen juist verergeren. Onvoldoende drinken leidt tot geconcentreerde urine, wat de blaas irriteert en lekkages kan vergroten. Het vermijden van voldoende vocht kan bovendien ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals uitdroging.
In het algemeen geldt dat als u per dag 1,5 – 2 liter vocht binnenkrijgt dit voldoende moet zijn. Het kan zijn dat uw arts u iets anders adviseert, volg dan dit advies goed op. Drink gedurende de dag kleine hoeveelheden en maak voor uw gemak een schema wanneer u wat drinkt. Hiermee voorkomt u dat uw blaas ineens een grote hoeveelheid vocht moet verwerken waardoor de kans op urineverlies toeneemt. Een slimme keuze om voldoende te drinken is een bidon of dopper fles met een halve liter water. Neem af en toe een slokje en u drinkt geleidelijk toch een grote hoeveelheid waardoor u makkelijker aan uw dagelijkse vochtbehoefte kan voldoen.
Voldoende drinken gespreid over de dag draagt bij aan een gezonde blaas, wat bijdraagt aan een betere controle.