Hoe de overgang ervoor kan zorgen dat u ongewild urine verliest
Ouder worden gaat gepaard met onverwachte wendingen. Duizenden vrouwen worden tijdens en na de overgang geconfronteerd met ongewild urineverlies.
Ouder worden gaat gepaard met onverwachte wendingen. Duizenden vrouwen worden tijdens en na de overgang geconfronteerd met ongewild urineverlies.
Naarmate de overgang intreedt, kan het moeilijker worden om uw blaas onder controle te houden. Dit wordt veroorzaakt door de nieuwe hormonale balans in uw lichaam, die ervoor zorgt dat uw lichaam verandert. Op deze pagina leggen we u uit wat er met uw lichaam gebeurt en hoe de overgang tot ongewild urineverlies kan leiden.
De overgang treedt in op het moment dat het aantal eicellen in uw eierstokken daalt. Uw eierstokken stoppen met de productie van oestrogeen waardoor de menstruatie op een gegeven moment uitblijft en vrouwen onvruchtbaar worden. Over het algemeen treedt de overgang bij vrouwen in tussen het 45ste en 55ste levensjaar. Meestal duurt deze periode zo’n 5 jaar, maar het komt ook voor dat deze slechts 1 jaar duurt, of in totaal tot wel 10 jaar nodig heeft.
Het is algemeen bekend dat de overgang gepaard gaat met opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Minder bekend is dat de overgang mogelijk ook leidt tot ongewild urineverlies. Dat dit minder bekend is, komt doordat veel vrouwen zich voor hun ongewilde urineverlies schamen en er daardoor niet over durven te praten. Urineverlies als gevolg van de overgang wordt onder andere veroorzaakt doordat:
Urineverlies is er in vele vormen. Ook met urineverlies kunt u blijven genieten van de dingen die u het liefst doet, al kan het moeite kosten het te accepteren. Het is heel normaal om verschillende verwerkingsfases te doorlopen voordat u weer een balans vindt in uw dagelijks leven. De eerste stap in de omgang met ongewild urineverlies is voor veel vrouwen ontkenning. Wanneer we voor het eerst ongewild urine verliezen, willen we graag geloven dat het maar 1 keer is geweest. Maar dan gebeurt het nog een keer, en nog een keer… en we kunnen het eigenlijk niet meer ontkennen. Vaak volgt dan een fase van woede, die we zelden durven te delen met anderen. De woede geeft ons een slecht gevoel over ons lichaam, en zorgt ervoor dat we de wereld als oneerlijk ervaren. Waarom gebeurt het mij? En waarom zo jong? Ik zal zeker de enige zijn… Daarna volgt de fase waarin we urineverlies langzaam maar zeker accepteren, en manieren zoeken om er op de juiste manier mee om te gaan.
Kennis over urineverlies kan u helpen om het te accepteren. Hoe meer u erover weet, hoe beter u ermee om kunt gaan. Daarnaast zult u zien dat u lang niet de enige bent die ermee te maken heeft. Op onze website vindt u alles wat u over urineverlies zou willen weten. Lees verder over:
Het incontinentiemateriaal van Depend biedt u onder alle omstandigheden de juiste bescherming. Gebruik van het juiste materiaal helpt u zorgeloos te genieten van de dingen die u het liefst doet. Ons incontinentiemateriaal is direct via deze pagina te bestellen. Een bestelling die u op werkdagen voor 23:00 uur plaatst, wordt de volgende dag al thuisbezorgd. We bezorgen het materiaal discreet in een blanco doos, zodat niemand ziet dat u incontinentiemateriaal besteld heeft. Bent u nog op zoek naar het materiaal dat bij u past? Gebruik onze Help-me-kiezen-tool en krijg aan de hand van een korte vragenlijst een productadvies.