"*" geeft vereiste velden aan
Uw persoonsgegevens worden conform ons Privacy Statement verwerkt.
Als het gaat om onze gezondheid, denken de meesten van ons goed na over wat we iedere dag eten. Maar hoe vaak overweegt u de drankkeuzes die u maakt? Het maken van slimme keuzes over wat, wanneer en hoeveel u drinkt, kan helpen om uw blaas beter onder controle te krijgen.
Veel mensen starten hun dag met een kop koffie of thee, nemen een glas frisdrank bij hun lunch en genieten bij het avondeten van een lekker glas bier of een goed glas wijn. Wat zij echter niet weten is dat koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken de urineproductie stimuleren. Dit betekent dat uw nieren meer vocht gaan produceren om deze dranken te verwerken en dat de blaas sneller weer vol is. Bovendien kunnen cafeïne- en koolzuurhoudende dranken de blaas irriteren. Deze combinatie zorgt er helaas voor dat de symptomen van urineverlies verergeren.
Als het gaat om wat u drinkt, is het altijd het meest verstandig om voor koolzuurvrij (kraan)water te gaan. Dit is de meest ideale manier om uw vochthuishouding op peil te houden. Wilt u wat smaak aan uw water? Voeg dan een paar blaadjes munt of een schijfje citroen toe.
Start uw dag altijd met een glas water. Tijdens uw slaap verliest u gedurende 7 tot 8 uur vocht, mede veroorzaakt door het feit dat u tijdens uw slaap niet in staat bent om iets te drinken. Bij het wakker worden, kan uw blaas geïrriteerd zijn doordat uw urine meer geconcentreerd is. Probeer om dit vochttekort zo snel mogelijk aan te vullen door direct na het wakker worden een glas water te drinken.
Als u gedurende de dag voldoende watermomenten creëert, kunt u na de avondmaaltijd de vochtinname beperken. Zo voorkomt u dat u vlak voor het naar bed gaan nog moet drinken, en daardoor ’s nachts een ongelukje heeft. Het kan helpen om uw drinkmomenten voor uzelf in te plannen.
Veel mensen denken onterecht dat je als je minder drinkt, ook minder gaat plassen. De waarheid is echter dat een vochttekort er juist toe kan leiden dat u váker naar het toilet moet. Hoe minder u drinkt, hoe geconcentreerder uw urine is. Geconcentreerde urine kan uw blaas irriteren, wat weer kan leiden tot de aandrang om vaker naar het toilet te gaan. Op het moment dat u dagelijks te weinig vocht binnen krijgt, kan dit er zelfs toe leiden dat u uitgedroogd raakt. Uw darmen kunnen dan ook verstopt raken waardoor de incontinentie ernstig kan verslechteren.
In het algemeen geldt dat als u per dag 1,5 – 2 liter vocht binnenkrijgt dit voldoende moet zijn. Benieuwd hoe u kunt berekenen hoeveel vocht u nodig heeft? Lees dan hier verderZoveel moet je per dag drinken. Het kan zijn dat uw arts u iets anders adviseert, volg dan dit advies goed op. Drink gedurende de dag kleine hoeveelheden en maak voor uw gemak een schema wanneer u wat drinkt. Hiermee voorkomt u dat uw blaas ineens een grote hoeveelheid vocht moet verwerken waardoor de kans op urineverlies toeneemt. Een slimme keuze om voldoende te drinken is een bidon of dopper fles met een halve liter water. Neem af en toe een slokje en u drinkt geleidelijk toch een grote hoeveelheid waardoor u makkelijker aan uw dagelijkse vochtbehoefte kan voldoen.
Voldoende drinken gespreid over de dag draagt bij aan een gezonde blaas, wat bijdraagt aan een betere controle.
Om meer inzicht te krijgen in uw drinkgewoontes en urineverlies, kan het helpen om op te schrijven wat en wanneer u iets gedronken heeft en wanneer u naar het toilet bent geweest om te plassen. Zo leert u uw lichaam steeds beter kennen. Na verloop van tijd krijgt u inzicht in wat uw drinkgewoontes zijn, en ziet u hoe lang het duurt voor u na het drinken van een bepaalde drank moet plassen. Een zorgverlener kan u met behulp van deze informatie ook beter adviseren.