"*" geeft vereiste velden aan
Uw persoonsgegevens worden conform ons Privacy Statement verwerkt.
Urge incontinentie komt vaak voor en veel mensen hebben er last van. Het gebeurt vaak bij een plotselinge ongecontroleerde aandrang waardoor het toilet niet meer tijdig kan worden bereikt en het plassen niet meer kan worden tegen gehouden. Vandaar dat het ook wel aandrang incontinentie wordt genoemd.
Urge incontinentie is naast stress incontinentie de meest voorkomende vorm van incontinentie. Andere veelvoorkomende oorzaken van ongewild urineverlies zijn Druppel- of Neurogene incontinentie.
Vrouwen hebben vaker last van deze vorm van incontinentie dan mannen. Bij deze vorm gebeurt het dat de blaas samentrekt op momenten wanneer u dit niet wilt waardoor er niet voldoende of geen tijd is om tijdig naar een toilet te gaan.
Wanneer de blaas normaal functioneert is deze ontspannen als deze zich vult met urine. Wanneer de blaas ongeveer 50% gevuld is met urine voelt u lichte aandrang. Tegen de tijd dat u echt het signaal krijgt om naar het toilet te gaan is er normaliter nog voldoende tijd hiervoor voordat dat blaas te vol raakt. Als u echter van urge incontinentie last heeft, wordt een foutief signaal naar de hersenen afgegeven, het signaal om de blaas te legen terwijl deze nog niet vol is en hierdoor ontstaat de plotselinge aandrang.
Een van de redenen waarom aandrang incontinentie ontstaat is dat het gedeelte van de hersenen dat het signaal van het legen van de blaas hoort aan te sturen, verkeerde signalen uitstuurt.
Urge incontinentie wordt ook gezien bij mensen met een aandoening van het zenuwstelsel (multiple sclerose, CVA, herseninfarct, ziekte van Parkinson) en als bijwerking van bepaalde medicijnen. Plotselinge hevige aandrang kan ook ontstaan door een blaasontsteking of een steen in de blaas. In verreweg de meeste gevallen wordt geen duidelijke oorzaak voor de overactieve blaas en aandrangincontinentie gevonden.
Mocht u op enig moment een sterke aandrang hebben om te plassen en tevens een aparte geur hebben bij de urine dan is er een mogelijke kans op een urine(weg)infectie welke het urineverlies veroorzaakt.
Omdat u last heeft van urge incontinentie betekent dit nog niet dat u overal waar u heen gaat moet uitkijken waar het toilet is. Ook al kan urge incontinentie niet altijd worden genezen er zijn wel een aantal behandelingen die effectief kunnen werken.
De behandeling van urge incontinentie bestaat uit het behandelen van de oorzaak, zoals in het geval van een blaasontsteking of een blaassteen. Zoals gezegd is er meestal geen oorzaak te vinden. In dat geval wordt gestart met bekkenbodemtherapie onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut. Er zijn medicijnen die de prikkeling van de blaas remmen en deze worden veel gebruikt bij de behandeling van de overactieve blaas en bij urge/aandrangincontinentie. Een combinatie van fysiotherapie en medicijnen wordt eveneens vaak toegepast.
Onderstaand treft u een aantal voorbeelden en tips voor oefeningen:
Recente studies wijzen uit dat wereldwijd tussen de 50-100 miljoen mensen last hebben van urge incontinentie, u staat hierin dan ook zeker niet alleen. Urineverlies kan zorgen voor stress en ontregeling van uw dagelijkse bezigheden. Echter met de juiste behandeling, advies van uw dokter en de juiste producten kunt u doorgaan met uw dagelijkse bezigheden zonder dat u zich daarin beperkt hoeft te voelen.