"*" geeft vereiste velden aan
Uw persoonsgegevens worden conform ons Privacy Statement verwerkt.
Urineverlies (of incontinentie) komt bij vrouwen aanzienlijk meer voor dan bij mannen. De zwangerschap, een bevalling, de menopause en simpelweg de andere anatomie van de blaas en urinewegen van de vrouw zijn factoren die de kans op urineverlies doen toenemen.
De mate van urineverlies bij vrouwen kan verschillen, soms betreft het slechts druppeltjes bij lachen, hoesten of niezen. Soms is het wat zwaarder en wordt er scheutsgewijs en wat vaker op de dag urine verloren. Sommige vrouwen denken dat het hoort bij het ouder worden en zien het daarom niet als een medische conditie, terwijl het dit wel degelijk is. Hierdoor zijn er een hoop vrouwen die blijven ‘aanmodderen’ en de ongemakken ondervinden, omdat ze niet langs de huisarts gaan voor een goed advies. Als uzelf of iemand die u kent last heeft/krijgt van urineverlies, adviseren wij dan ook om een afspraak bij de huisarts te maken.
Als u meer over uw lichaam en de oorzaken van urineverlies weet, is het gemakkelijker om er met uw huisarts of apotheker over te praten. Zo kunt u beter bepalen welke behandelingen en producten u kunnen helpen. Hieronder hebben we de veel voorkomende vormen van incontinentie bij vrouwen beschreven, zodat u uw vorm van incontinentie wellicht zelf al kunt herkennen.
Sommige mensen verliezen wat urine als ze lachen, niezen of hoesten, tijdens lichamelijke inspanning of zelfs als ze zware tassen optillen. Dit wordt stressincontinentie genoemd. Deze vorm van incontinentie wordt niet veroorzaakt door geestelijke stress, maar door fysieke spanning op de bekkenbodemspieren, die de blaas en de darmen ondersteunen. Eenvoudige oefeningen kunnen u helpen de bekkenbodemspieren te verstevigen. In de tussentijd beschermen Depend producten u tegen onverwacht urineverlies, zodat u zelfverzekerd en zonder onderbrekingen uw dagelijkse bezigheden kunt uitvoeren.
Moet soms plotseling nodig naar het toilet of bent u soms net te laat op het toilet? Dan heeft u last van aandrangincontinentie. Dit is het gevolg van een overactieve blaas. Deze veroorzaakt onvrijwillige samentrekking van de sluitspier, waardoor er urine uit de blaas wordt geperst. Sommige mensen hebben soms last van stressincontinentie en soms last van aandrangincontinentie, het is dus verstandig de oorzaken en de behandelingen voor beide vormen met uw huisarts te bespreken. U kunt voor meer informatie ook onze ‘meest gestelde vragen’ raadplegen.
U kunt last hebben van deze vorm van urineverlies als u het gevoel hebt dat u niet in staat bent om uw blaas geheel leeg te plassen en u regelmatig druppeltjes of kleine hoeveelheden urine verliest.
Als u naar uw dokter gaat zal hij of zij enkele testjes doen om te bepalen of u last heeft van urineverlies en van welke vorm er sprake is. Een van de vragen die uw arts zou kunnen stellen is om een dagboekje bij te houden. Hierin schrijft u op wanneer u urine verliest, hoe vaak, wat uw eet- en drink gedrag is en hoe vaak u bijvoorbeeld naar het toilet gaat. Uw huisarts zal uw urine onderzoeken op bijvoorbeeld urineweginfecties of blaasontstekingen.
Tijdens een zwangerschap
Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam grote veranderingen door die ook invloed hebben op uw blaas. Urineverlies is daardoor een veelvoorkomende kwaal bij zwangere vrouwen. Hoewel dit als een ‘tijdelijk’ probleem gezien kan worden, is het wel handig om te weten hoe er mee om te gaan. Lees meer over urineverlies tijdens uw zwangerschap op de speciale pagina daarover.
Na een zwangerschap
Bij een bevalling komen ongekende krachten los op de bekkenbodemspieren, sommige vrouwen kunnen deze beter verwerken dan andere vrouwen. Hierdoor wordt door kortstondige forse aanspanning als bij lachen, hoesten, niezen of na een bevalling, gemakkelijker dan normaal wat urine verloren. Lees hier meer over urineverlies na uw zwangerschap.
De menopauze
Bij de menopauze zien we vaak dat de daling van de hormonale waardes kan bijdragen aan verhoogde kans op urinverlies.
Andere oorzaken
Andere bekende oorzaken bij vrouwen zijn:
Het blijft van groot belang om te beseffen dat urineverlies geen onvermijdelijk onderdeel van het leven is. Urineverlies kan worden behandeld, voorkomen en met het juiste productadvies hoeft het uw dagelijkse bezigheden niet in de weg te staan.
Om te begrijpen wat de effecten van urineverlies zijn, is het verstandig om te begrijpen hoe de urinewegen werken:
Veel vrouwen ondervinden last van beschadigde of verzwakte bekkenbodemspieren en voelen daardoor onvoldoende aan wanneer de blaas vol is. Het doen van bekkenbodemspieroefeningen kan dan ook cruciaal zijn om (extra) controle terug te krijgen.
Urine bestaat voor 95% uit water en 5% afval. Sommige mensen denken dat ze als ze minder drinken minder last krijgen van urineverlies. Helaas, daar wordt het alleen maar erger van, omdat te weinig drinken het plaspatroon verstoort. Als u te weinig vocht inneemt, wordt uw urine geconcentreerder. Hierdoor raakt de blaas geïrriteerd en wordt het probleem alleen maar erger. Als u lange tijd weinig drinkt, kan u blaas op den duur steeds minder urine vasthouden. Probeer dus gewoon 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Cafeïne en alcohol onttrekken juist veel vocht aan het lichaam, waardoor u vaker zult gaan plassen.
Plassen: het is belangrijk om er even de tijd voor te nemen en rechtop te zitten, te ontspannen en helemaal leegplassen. Ga bovendien niet te vaak plassen, want dan raakt de blaas daaraan gewend en neemt de kans op aandrang en ongewenst urineverlies verder toe.